Rooibos

Účinky čajov » Rooibos

Názov rooibos ( rooibosch alebo rooibush ) v preklade znamená červený ker.

 

Prvá písomná zmienka o tomto najoblúbenejšom čaji domorodcov v južnej Afrike pochádza z roku 1772. Z tých čias sa zachoval aj prvý opis krovitej rastliny Asphalatus linearis, z ktorej sa rooibos pripravuje.

 

Jemne sladkastej chuti, sýto červenohnedého čaju podľahli civilizované národy až na prelome nášho storočia. Odvtedy sa 1 až 1,5m vysokému kru s hnedohrdzavými ihličkami dostáva čoraz väčšej pozornosti.

 

Spočiatku sa celé kríky vysekávali sekerami a drvili akýmisi drevennými kladivami. Po usušení na slnku sa drvina navŕšila do hromád, kde sa rooibos fermentoval. Princíp spracovania je v podstate až do dneška rovnaký, akurát ručnú prácu vystriedali stroje. Výsledný produkt obsahuje asi 10% vlhkosti.

 

Zloženie a liečivé účinky:

Africký domorodci používajú rooibos na uvoľnenie detských kolík. Taktiež ho dávajú deťom, kt. v noci zle zaspávajú a sú nepokojné.

 

Rooibos neobsahuje kofeín, napriek tomu má povzbudivé účinky. V tejto súvislosti uvádzame nasledujúce porovnania:

- čierny čaj - v 1,5 dcl obsahuje 20 až 110 mg kofeínu

- zelený čaj - v 1,5 dcl obsahuje 8- 36 mg kofeínu

- prekvapkávaná káva - v 1,5 dcl obsahuje 60 - 180 mg kofeínu

- instantná káva - v 1,5 dcl obsahuje 30 - 120 mg kofeínu

- káva z kávovaru - v 1,5 dcl obsahuje 40 - 70 mg kofeínu

- Coca Cola - v 3 dcl obsahuje 45 mg kofeínu

- kakao - v 2 dcl obsahuje 2 - 20 mg kofeínu

 

Rooibos obsahuje v 2 dcl nápoja pripraveného z 3g čaju - 0,07 mg železa a medi, 7 mg draslíka, 6 mg sodíka, 1,57 mg horčíka, 0,22 mg fluóru a 0,04 mg mangánu a zinku. Kyslosť nápoja je 5,3 PH a obsah tanínu 6%.

 

Rooibos ďalej pôsobí proti depresiám a je vhodný pre ľudí, kt. celý život bojujú s nadváhou. Rooibos má močopudné účinky, vplýva na zlepšenie spalovania tukov v organizme a mierne ovplyvňuje centrum hladu v mozgu. Vďaka obsahu fluóru chráni zuby pred zubným kazom. Má priaznivé účinky na pleť, obsahuje množstvo stopových prvkov a iných telu prospešných látok.

 

Nápoj má protialergické účinky, zmierňuje kŕče.

 

Čaj-nečaj blahodárne vplýva na pečeň, znižuje hladinu cukru v krvi, pomáha pri zápche, môže sa užívať ako podporný liek pri rôznych kožných ochoreniach, posilňuje činnosť imunitného systému.

 

Flavonoidy obsiahnuté v rooibose pôsobia ako antioxidant - likvidujú v sučastnosti populárne voľné kyslíkové radikály, majú teda protirakovinové účinky a pôsobia proti srdcovo-cievnym chorobám a starnutiu organizmu.

 

Flavonoidy sú chemické látky a vyskytujú sa iba v zelených rastlinách, kde hrajú určitú úlohu pri fotosyntéze. Bohatým zdrojom flavonoidov sú najmä povrchové vrstvy semien, kt. však bývajú pri výrobe múky, lúpanej ryže a iných potravín odstránené. Živočíchy flavonoidy nevytvárajú, môžu však nezanedbateľné množstvá prijímať prostredníctvom rastlinnej stravy. Okrem iných vlastností flavonoidy chránia výstelky ciev. V istom zmysle môžu pôsobiť podobne ako prirodzené pohlavné hormóny, teda pozitívne ovplyvňujú plodnosť a pod.

 

Rooibos obsahuje mnoho druhov flavonoidov: aspalatín, kvercetín, notofagín, vitexín, orientín, luteolín a ďaľšie.

 

Flavonoidy okrem toho pôsobia protizápalovo a protialergicky. Z týchto dôvodov sa pridávajú aj do pleťových vôd a krémov.

 

Rooibos má široké uplatnenie. Môžete ho piť horúci i ľadovo studený.

 

Vďaka obsahu stopových prvkov, kt. zloženie aj množstvo sú podobné ako pri mlieku, sa rooibos môže využiť ako náhrada za mlieko u dospievajúcivh detí. Rovnako poslúži všetkým jedincom alergickým na mlieko.

 

Vzhľadom na nulový obsah kofeínu môžeme rooibos popíjať bez väčších obmedzení počas celého dňa.

Je známe že tanín vo väčších množstvách môže brániť vstrebávaniu železa a zhoršovať metabolizmus bielkovín. Obsah tejto látky v rooibose je natoľko nízky, že skutočne nám nebráni nič v tom, aby sme si množstvo čaju denne dopriali podľa chuti.

 

Čaj-nečaj je sám osebe mierne sladkastý a s troškou citrónu nepotrebuje už žiadne dochucovanie.

 

Rooibos sa výborne hodí na doplnenie minerálnych látok po športe, či po ťažkej práci. Odporúčame denne vypiť 6-8 šálok.

 

Takéto množstvo Vám zabezpečí dostatok "materiálu" pre zabezpečenie zdravej pokožky, zubov, kostí a predovšetkým pre dobre fungujúci metabolizmus.

 

Príprava:

1 čajovú lyžičku zalejeme 2,5 dcl horúcej vody. Pohár prikryjeme a necháme lúhovať 2,5 až 3 minúty. Precedíme cez sitko a podávame.

 

Rooibos môžeme bez obáv zohrievať.