Jiaogulan ženšen
🌱
- Jiaogulan (vysl. džiagulan) - päťlistý ženšen
- najzdravšia a najliečivejšia bylina sveta
- štvornásobne vyšší obsah účinných látok ako koreň žen-šeňu
- označovaný ako elixír mladosti alebo tiež bylina nesmrteľnosti
- posilnenie imunity
- prevencia infarktu, mŕtvice a rakoviny
Jiaogulan je vo východnej medicíne známy niekoľko storočí.
Ako divoká bylina rastie v niektorách horských oblastiach Thajska, Číny, Kórey, Japonska, Indie a jeho liečivé vlastnosti boli zrejme využívané od pradávna. Je zaradený do kategórie adaptogénov a antioxidantov.
V Jiaogulane je identifikovaný skoro 4x vyšší obsah účinných látok (predovštkým saponínov) ako má koreň ženšenu.
Okrem toho obsahuje Jiaogulan veľké množstvo ďaľších synergicky pôsobiacich bioaktívnych látok, ako sú flavonoidy, polysacharidy, aminokyseliny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Jiaogulan je tak svojim spôsobom jedinečný.
Publikované vedecké štúdie uvádzajú preukázaný pozitívny vplyv Jiaogulanu na ľudský organizmus najmä v nasledujúcich oblastiach:
- adaptogénne a oxidačné účinky
- posilovanie imunity a nervového systému
- nárast životnej energie (odolnosti), vytrvalosti
- stimulácia fukcie pečeňe
- regulácia cholesterolu a krvného tlaku
- zlepšenie cirkulácie krvi
- snižovanie hladiny krvného cukru
- upokojujúce efekty
- uvolnenie kŕčov
- prevencia infarktu, mrtvice a rakoviny
- ďaľšie nešpecifické pozitívne účinky a pôsobenie
Správna príprava čaju JiaoGuLan: Príprava a pitie Jiaogulanu poskytuje podobné zážitky ako konzumácia najkvalitnejších zelených čajov. Jeho zvláštna príjemná vôňa, vynikajúca chuť, iskrivý žltý nálev, nevšedná (sladká) dochuť (aftertaste) a jednoduchá príprava ho predurčujú k zaradeniu do dnes už veľmi hojne v čajovniach ponúkané rady čajov-nečajov.
Nálev pripravíme tak, že lúhujeme 1g suchého listu (cca 1 čajová lyžička) v 250ml horúcej vody po dobu 3-5 minút, podľa chuti. I trojminútový nálev je nebývale silný a aromatický.
Typická sladká dochuť svojou nevtieravou plnosťou okúzly každého a podobne ako u vína nabáda k ďalšiemu dúšku.