Oolong čaje
🍵
Oolong znamená pôvodne "čierny drak".
Výroba tohoto čajového druhu patrí medzi najťažšie a najnákladnejšie.
U týchto čajov bol proces fermentácie započatý, ale neprebehol do konca. Technológia spracovania a výroby týchto čajov je zameraná na reguláciu stupňa fermentácie, kt. sa udáva v %. Výroba býva vskutku rozmanitá a všeobecne preto nie je možné presne určiť dĺžku fermentácie.
Preto sa často používa výraz čiastočne fermentovaný alebo polofermentovaný čaj.
Dongding oolong je vyrobený s minimálnou oxiadáciou. Svetlozelený list, pevne stočený do guličiek. Nefritovožltý nálev, s ľahkou príchuťou karamelu
Tento pravý taiwanský mliečny oolong má veľmi špeciálne ručné spracovanie.
Čajové listy sa ihneď po zbere nechajú prudko zvädnúť na priamom slnku. Potom nasleduje ručné zvinovanie listov a krátky fermentačný proces, kt. je zastavený následným tepelným ošetrením. Listy sú nakoniec dosušené v špeciálnych bambusových košoch.
Výroba oolong čajovníkových listov je sústredená najmä v oblastiach Číny, Japonska, južnej Indie, Bangladéša, Vietnamu, Taiwanu a Jávy.
Tieto čaje sa vyznačujú lístkom od zelenohnedej, modrozelenej cez žltozelenú až hnedú a tmavú farbu. Vo svete sú cenené pre svoju vskutku delikátnu a rozmanitú chuť a vôňu.
Oolong čaje sú uznávané pre svoje blahodárne účinky na telo i ducha.
Bohatý obsah silíc dáva týmto čajom povzbudzujúce účinky. Vedecké výskumy z posledných rokov preukázali pozitívny vplyv týchto čajov na liečbu kardiovaskulárnych chorôb, spomalenie procesu starnutia organizmu pri pravidelnom a dlhodobom užívaní.
Pravidelnému pitiu oolongu sa pripisujú mnohé priaznivé zdravotné účinky.
Oolong obsahuje mnoho antioxidantov, je prírodným dodávateľom vitamínov B2, C a E, saponinu, selénu a zinku. Pripisujú sa mu preto aj ochranné účinky pred rakovinou. Znižuje hladinu tuku a cukru v krvi, ovplyvňuje obsah tukov v tkanive /pomáha pri znižovaní hmotnosti/.
Pravidelné popíjanie chráni a posilňujem činnosť srdca, obehový, tráviaci a imunitný systém.
Správny Oolong je veľmi aromatický a má žiarivú farbu. Nemá horkú a zvieravú chuť čiernych čajov - milovníci čajov o ňom tvrdia že nie je vôbec výstredný.
Príprava čaju:
1 čajovú lyžičku zalejeme 2 dcl vody okolo 95°C a necháme okolo 2-3 min. lúhovať.