Zelené čaje - čisté
🍵
- úprava vysokého krvného tlaku, znižovanie cholesterolu a hladiny cukru v krvi
- prevencia rakovinových ochorení
- spomaľovanie procesu starnutia
- povzbudzujúce účinky
- detoxikácia
- krajiny pôvodu: Cejlón, Čína, India, Kórea, Japonsko, Nepál, Vietnam
"Zelenovlasá opica" je známy čínsky zelený čaj pôvodom z provincie Rujian. List čaju je zvinutý do špirálky, husto ochlpený, má čistú zelenú farbu.
Green snail je vysoko kvalitný čaj pestovaný v čínskej provincii Hunan. Starostlivo vybrané listy sú ručne zbierané a zvinuté s náležitou citlivosťou.
Zelený čaj z provincie Yunnan. Nálev je číry a má žltkastú farbu. Chuť je doladená ľahkým gaštanovým tónom so sladkou dochuťou.
Zelený čaj má rovnako ako čaj čierny pôvod v čajovníku. Líši sa iba tým, že neprechádza procesom fermentácie, takže pri spracovaní nedochádza k chemickým zmenám. Čajové lístky sa nezafarbia červeno-medene (ako po fermentácií u čierneho čaju), ale zachovávajú si pôvodnú olivovo-zelenú farbu. Zelený čaj chutí o niečo horkejšie ako čaj čierny pretože obsahuje viac trieslovín. Vitamíny a minerálne látky sú bezo zbytku uchované, pretože nie sú procesom fermentácie narušené.
Zelený čaj je v Európe v kurze iba od začiatku 90. rokov. Jeho spotreba sa v tomto svetadiely od roku 1990 zvýšila desaťkrát. Úplnou novinkou však nie je. Európa iba zabudla, že už sa tu raz objavil. A síce úplne na začiatku európskych čajových dejín: úplne prvý čaj, ktorý Holanďania okolo roku 1610 priviezli z Číny bol práve čaj zelený. V tej dobe sa v „Strednej ríši” - Číne produkoval prevažne zelený čaj, čaj čierny sa vo väčšom zmnožstve začal spracovávať až neskôr a to v súvislosti s rastúcim exportnym dopytom.
Zoznam medicínského pôsobenia, ktorý veda zelenému čaju pripisuje je dlhý. V jednej japonskej vedeckej práci sa píše, že nálev zeleného čaju pôsobí preventívne proti 61 chorobám a 21 chorôb dokonca dokáže liečiť.
Ak by sme zhrnuli pozitívne účinky zeleného čaju na ľudské zdravie, dostaneme:
- prevencia rakovinových ochorení
- úprava vysokého krvného tlaku, znižovanie cholesterolu a hladiny cukru v krvi
- spomaľovanie procesu starnutia, v čaji obsiahnutý vitamín E spomaľuje degeneráciu buniek, teda aj starnutie
- uvoľňovanie toxických látok z tela = detoxikácia
- uchovávanie zdravej pleti
- prevencia tvorby zubného kazu pre obsah fluóru, významné preventívne účinky hlavne u mladých ľudí
- ochrana pred vírusmi, zabraňuje infekcii, posilňuje cievy
- prirodzené diuretikum
- osvieženie tela a zbavenie ho únavy a napätia. Teín v čaji podporuje činnosť centrálnej nervovej sústavy.
- neutralizácia škodlivých vplyvov žiarenia. Ľudia, ktorí trávia veľa času pred obrazovkou, by ho mali piť pravidelne.
Spektrum pozitívnych účinkov zeleného čaju na zdravie človeka sa rozširuje každým ďalším medicínskym výskumom.
Príprava zeleného čaju:
Priveďte vodu do varu a potom ju ochlaďte na cca 60-80°C. Touto vodou zalejte zelený čaj v pomere 1,5 dl na jednu čajovú lyžičku. Nechajte 2-3 minúty vylúhovať.